W związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych zaktualizowaliśmy Regulamin sklepu oraz Politykę Prywatności.
Zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentami w zakładce Regulamin i Polityka Prywatności.

Odpowiednie zabezpieczenie żywności może przyprawiać osoby pracujące w branży gastronomicznej i spożywczej o zawrót głowy. W pakowaniu kluczowe powinno być bezpieczeństwo i dokładność, których gwarancją jest zastosowanie metod zgrzewania opakowań. Istnieją róże typy zgrzewania, dlatego przed wyborem warto zapoznać się z garścią podstawowych informacji, takich jak obowiązujące normy dotyczące pakowania, typy dopuszczanych materiałów, zasady weryfikacji trwałości i bezpieczeństwa i wiele innych wątków, które pozwolą Ci wybrać najbardziej odpowiednią metodę dopasowaną do rodzaju opakowania i wymaganej jakości zgrzewu. Podpowiemy też jak unikać błędów przy opakowywaniu żywności metodami tego typu.

 

Zgrzewanie – na czym polega?

Na początek warto przybliżyć, czym w zasadzie jest zgrzewanie opakowań i w jaki sposób się je wykonuje. Zgrzewanie to trwałe, bezpieczne i solidne połączenie ze sobą dwóch płaszczyzn. W ten sposób można stworzyć szczelne opakowanie, na przykład z folii. Takie rozwiązanie to odporność na uszkodzenia, otwarcia, niechciane naruszenia opakowania, a także bezpieczny transport, bez obaw o stan produktu, jak i samego opakowania.

Istnieją różne typy zgrzewania opakowań, a u nas otrzymasz bogatą ofertę materiałów eksploatacyjnych do zgrzewania różnego rodzaju. Znajdziesz u nas propozycje od czołowych producentów z dziedziny zgrzewania – ceraty, druty, taśmy i wiele więcej. Oferujemy między innymi materiały, które usprawnią zgrzewanie popularną metodą impulsową (zgrzewanie termiczne) i wiele innych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zgrzewania impulsowego oraz innych metod, koniecznie odwiedź naszą bazę wiedzy, w której umieściliśmy specjalistyczne, profesjonalne i zrozumiałe odpowiedzi na nurtujące Was pytania! Od tej pory wszystko będzie już jasne!

Dowiedz się, co jeszcze znajduje się w ofercie sklepu tutaj tutaj!

 

Dlaczego bezpieczeństwo zgrzewu jest kluczowe w branży spożywczej?

Bezpieczeństwo zgrzewu to najważniejszy element naszej misji, o której więcej przeczytasz tutaj. Dbałość o wyjątkowość dokładność, drobiazgowe przestrzeganie najważniejszych polskich i europejskich norm i gwarancja jakości jest szczególnie ważna w branży spożywczej. Produkty żywnościowe powinny zawsze być zabezpieczane z największą starannością, by nie przedostały się do nich zanieczyszczenia i inne niepożądane substancje.

Zgrzewanie opakowań to także gwarancja świeżości produktów – nawet tych przywożonych z daleka!

Podsumowując – zgrzewanie opakowań to tworzenie swoistej bariery dla produktu spożywczego. To hermetyczne zamknięcie nie dopuszcza do środka bakterii i drobnoustrojów, dzięki trwałości chroni przed przypadkowym otwarciem lub uszkodzeniem, a dzięki temu zabezpiecza doskonały stan i jakość żywności, która pozostaje świeża na długo!

 

Przegląd najważniejszych europejskich i polskich norm dotyczących opakowań

Odpowiednie przechowywanie żywności to odpowiedzialność i konieczność spełniania najważniejszych norm i wytycznych. Wszelkie opakowania – począwszy od folii aż po kartony i inne pojemniki muszą być odpowiednio sprawdzone i atestowane. Ma to chronić żywność przed wpływem szkodliwych substancji, uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą odpowiadać wymaganiom ogólnym określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. L338/4 z 2004 r.) – oznacza to przede wszystkim, że materiały te nie powinny powodować przenikania niepożądanych substancji do pożywienia, a co za tym idzie nie powodować zmian w składzie tejże żywności. Wiemy jak ważny jest to zapis, dlatego zachęcamy, by z naszymi produktami pakować żywność odpowiedzialnie, bezpiecznie i szczelnie – tak, by spełniać wspomniane normy!

Nasze materiały spełniają normy dotyczące wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością tj. tworzyw sztucznych (również pochodzących z recyklingu), materiałów ceramicznych, folii z celulozy regenerowanej, oraz aktywnych i inteligentnych materiałów określono szczegółowe wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu, dlatego wybierając w naszej ofercie, wybierasz świadomie, odpowiedzialnie i bezpiecznie!

Nasza firma to nie tylko odpowiedzialność związana z przestrzeganiem norm, ale też odpowiedzialność za środowisko. Właśnie dlatego wdrażamy system redystrybucji materiałów opakowaniowych, o czym więcej przeczytasz na naszej stronie internetowej.

 

System HACCP a proces zgrzewania – jakie krytyczne punkty kontrolować?                          

System HACCP to kolejny, obok norm, kluczowy system i zasady dotyczące opakowywania żywności. Pozwala on identyfikować zagrożenia, a także kontrolować niebezpieczeństwa różnego pochodzenia – biologiczne, fizyczne oraz chemiczne.

Już sama nazwa systemu – HACCP pochodzi od angielskiego Critical Control Point, a wiec krytycznego punktu kontroli. Oznacza on ten punkt w produkcji, przechowywaniu lub innym elemencie, w którym istnieje ryzyko zakażenia żywności. Dlatego warto wiedzieć, jakie punkty krytyczne kontrolować, kiedy masz do czynienia z opakowywaniem żywności metodą zgrzewania.

W zgrzewaniu wśród krytycznych punktów kontroli można wskazać:

  • Kontrolę temperatury zgrzewania

  • Czas obróbki

  • Jakość materiału wykorzystanego do zgrzewania

  • Stan oraz higienę użytej maszyny.

Warto pamiętać o tym, że w przypadku produktów spożywczych, które zabezpieczysz metodą zgrzewania opakowania, musisz zwracać tez uwagę na takie punkty jak:

  • Temperatura przechowywania

  • Transport

  • Higiena personelu

  • Warunki sanitarne

  • Rozmieszczenie produktów.

 

Materiały dopuszczone do kontaktu z żywnością: folie, taśmy i ceraty

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą odpowiadać wymaganiom ogólnym wspomnianego już rozporządzenia (WE) nr 1935/2004. Rozporządzenie to zawiera także listę tworzyw, które są dozwolone do użycia podczas zgrzewaniu opakowań żywności. Folie, taśmy i ceraty powinny być produkowane zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną (GMP) i spełniać wymogi unijne. Takie właśnie są produkty od naszych sprawdzonych, wiodących producentów, które możecie kupić na naszej stronie.

Kupując u nas wymienione materiały masz gwarancję bezpieczeństwa. Nasza firma otrzymała certyfikat Sklep Prokonsumencki! Oznacza to, że nasz regulamin nasz regulamin jest w pełni sprawdzony i legalny, bo najważniejsze jest dla nas zadowolenie każdego konsumenta! Właśnie dlatego do każdego zamówienia podchodzimy we szczególną troską i uwagą – by mieć pewność, że otrzymasz najlepszy dla Ciebie materiał do pakowania żywności!

 

Walidacja i weryfikacja zgrzewów: metody testowania szczelności i wytrzymałości

Aby mieć pewność, że Twoje produkty zostały zabezpieczone jak należy, warto zapoznać się ze sposobami weryfikacji jakości zgrzewu. Można dokonać jej metodą mechaniczną, testując siłę rozdarcia lub wykonać testy szczelności, za pomocą testu ciśnienia lub testu atramentowego. Pierwszy polega na wykorzystaniu nadciśnienia celem sprawdzenia ewentualnych wycieków i utraty powietrza, drugi – na użyciu barwnika, który może wskazać miejsca ewentualnych nieszczelności.

 

Certyfikaty jakości (ISO 22000, BRC, IFS) – wymagania wobec linii pakujących

Wytyczne certyfikatów ISO 22000, BRC i IFS wobec linii pakujących dotyczą kluczowych w pakowaniu żywności czynników, takich jak:

  • Higiena

  • Bezpieczeństwo

  • Jakość

  • Zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami

  • Używanie tylko dopuszczalnych materiałów

  • Dokumentacja

  • Indentyfikalność każdej partii zapakowanych produktów.

 

Najczęstsze błędy w zgrzewaniu opakowań spożywczych i jak ich unikać

Wśród najczęstszych błędów w zgrzewaniu opakowań można wskazać nieodpowiednią temperaturę zgrzewania, przeładowywanie opakowań, a także wycieki i wilgoć pojawiające się na krawędziach opakowania. By temu zapobiegać należy zawsze na początek osuszyć dokładnie brzegi opakowania, dostosowywać ilość produktu do wielkości opakowania, a także temperaturę zgrzewania do typu materiału. Grubsza folia może wymagać wyższej temperatury, by zgrzew był szczelny, podczas gdy cienki materiał może zostać przepalony przy zastosowaniu zbyt wysokiej temperatury. 




Druty Oporowe - Ceratki Teflonowe

ul. Pułtuska 109A; 06-120 Winnica; Telefon: 22 486 32 06, 22 486 32 08